středa 15. září 2010

New York

New York - už na první pohled nás určitě zaujme pohled na celosvětově známé obrázky Empire State Building, Brooklynského mostu, Sochy Svobody, Broadway nebo Central Parku. Hned v závěsu jsou další více či méně známé stavby, které každoročně přitahují miliony turistů z celého světa. S přehledem se dá tvrdit, že NY je jedno z nejznámějších měst na světě (více).
S více než 8 miliony obyvatel je v tomto velkoměstě věšudypřítomný ruch, hodně připomínající chaos.  V New Yorku žijí imigranti z více jak 180 zemí a dělají tak z něj nejvíce kosmopolitní město na zeměkouli. Také z tohoto důvodu se o něm někdy mluví jako o "tajícím kotlíku".
V centru celého dění je Manhattan. Kromě něj se město skládá z dalších 4 částí: Brooklin, Queens, Bronx a Staten Island. Je až s podivem, jak kulturně rozdílné tyto části jsou. Každá část je jakýmsi městem ve městě. Když však Evropanovi řeknete New York, nejspíš si vybaví právě Manhattan se všemi mrakodrapy. Celý NY tvoří několik ostrovů, které svým tvarem připomínají jablko, proto se nazývá "Big Apple".

Ke shlédnutí je toho v New Yorku opravdu hodně, tak jen namátkou ty nejvýznamější turisticky navštěvovaná místa. Samotná turistika je pro NY velmi významným zdrojem příjmů. Ročně navštíví New York přibližně 40 milionú turistů. Nejpopulárnějšími destinacemi jsou Empire State Building, Ellis Island, divadla na Broadwayi, muzea jako Metropolitan Museum of Art a další.  Přímo v centru se nachází obrovský Central Park či  Washington Square Park. Zde tráví místní obyvatelé chvíle volna. Další místa, které by neměli ujít pozornosti jsou  Rockefeller Center, Times Square, Bronx Zoo nebo New York Botanical Garden. 
NY je také znám pro své luxusní nákupní ulice jako např. 5. Avenue nebo Madison Avenue. 
Dle statistik je nejnavštěvovanější atrakcí Socha Svobody, na kterou zavítá každý třetí turista.
 O New Yorku by se toho dalo psát ještě mnoho. Pro více informací se podívejte sem. NY je vskutku město jako žádné jiné v Evropě, možná dokonce ani na světě.]

Žádné komentáře:

Okomentovat