středa 15. září 2010

Manhattan

V tomto článku bych chtěl trochu blíže popsat patrně nejvýznamější část New Yorku - Manhattan. NY je obrovské město, ale žádná z jeho částí nepřitahuje více než právě tento 22 kilometrů dlouhý a 3 km široký ostrov zvaný "Manhattan Island". Ve rovnání s ostatními čtyřmi je to sice trpaslík, ale představuje ekonomické i administratvní centru - duši New Yorku. Oblast je plná mrakodrapů, které se začaly stavět už po konci první světové války. Lze tedy říci, že na takto malé ploše se nachází to nejpodstatnější, co celý NY svým návštěvníkům nabízí.
 Má celkově tři části: dolní, horní a "střední". Dolní Manhattan je znám pro svou "Financial District". Toto finanční centrum je proslavené výškovými mrakodrapy, které jsou na sobě jakoby nalepeny. Do roku 2001 zde bylo i světoznámé obchodní centrum, které ale bylo 11. září 2001 zničeno při teroristických útocích a dnes už zde nalezneme jen mnoho vzpomínkových předmětů na tento akt. Dále se zde nachází také světoznámá ulice Wall Street, která je finančním centrem NY.
 Ve střední části ostrova "Midtown" nalezneme velké množství nejpopulárnějších turistických atrakcí celého ostrova. Symbolem je bezesporu nejvyšší budova NY - Empire State Building. Dále se zde nachází Times Square, Rockefellerovo centrum, nádraží Grand Central Terminal nebo Madison Square Garden.V horní části New Yorku nalezneme spoustu muzeí (nejznámější je Metropilitní muzeum). Jinak tuto část Manhattanu charakterizuje spíše poklidnější život. 
Návštěvu Manhattanu by si určitě nikdo neměl nechat ujít. 

Žádné komentáře:

Okomentovat